#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
A
Z
The Podium
Current
  • All
  • Architecture
  • Interior design
  • Urban design
left Pure Hammersmith right The Barn list Project list
#
 

An elegant addition to the Olympic Park

The Podium

  • Location London, UK
  • Status Built
  • Service Architecture
  • Sectors Arts and culture, Sports and leisure
  • Area 1,200m²/12,900ft²
  • Client London Legacy Corporation

This elegant pavilion at London’s Olympic Park is home to a box office, event space, bar, restaurant and roof terrace with panoramic views. We were determined to make it a beautiful, bold building, though not one so flashy that it would jar with its distinctive neighbours, particularly Anish Kapoor’s 114.5m ArcelorMittal Orbit sculpture. And we were intent on building it sustainably.

The competition-winning design we came up with is simple and sophisticated. The pavilion is clad in black and white and rectilinear in form, comprising two blocks connected by a sleek white metal roof, with a wide pedestrian route between them. A 2.4m overhang emphasises the building’s horizontal lines, as do long strips of dark timber. These have been textured by a traditional, environmentally friendly Japanese charring method.

The pavilion’s floor, wall and roof panels were factory-made in large sections, which meant lower building weight, less embodied carbon, and fast, cost-effective delivery. The roof is highly insulated, fitted with solar panels, and covered at both ends in soil and greenery. Rainwater is collected for greywater. Such measures have earned the structure a BREEAM rating of ‘Excellent’.

A sleek, sustainable, distinctive legacy building for the Olympic Park – the Podium is this and more.

Read MoreRelated
#

The beautifully proportioned rectilinear building is formed from a series of horizontal and vertical planes that enclose the internal and external spaces.

#

An interactive ‘pixel wall’, designed by London-based design collective Tomato, animates the Podium.

#

ThePodium_Make-16

More than 2,000 hand-crafted wooden cubes are threaded onto steel rods.
#

ThePodium_Make-8

Their light and dark surfaces can be rotated to create patterns, text or images, transforming the wall into a giant message board.
#
The Podium is one of the anchors for the regeneration of this site. We're delighted to see this legacy building completed and hope it becomes a key destination for visitors to the park.
Stuart Fraser
Project lead, Make
#

Photograph of the Podium taken from the top of the Orbit. The building is carefully stitched into the landscape as part of a fully integrated park masterplan, designed in consultation with urban designers James Corner Field Operations.

drag
#

A white metal roof with an overhang around the perimeter emphasises the building’s horizontality and provides shade.

drag

Awards

  • New London Awards 2013 Commendation – Public Spaces
Loading next... The Barn
#
close
View on Google Maps
plus
minus