#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
A
Z
Norfolk House
Current
  • All
  • Architecture
  • Interior design
  • Urban design
left 80 Charlotte Street and Asta House right Ellis Street, Chatswood list Project list
#
 

A sensitive upgrade

Norfolk House

  • Location London, UK
  • Status Built
  • Service Architecture
  • Sector
    Workplace
  • Area 9,300m²/100,000ft²
  • Client Confidential

We worked closely with Westminster City Council to develop a sensitive new office scheme for the St James’s Conservation Area. The project reuses materials to reconstruct two neo-Georgian facades, behind which a new building provides Grade A workspace in the heart of Mayfair. The considered design provides a much-needed replacement for the former, outdated office provision on the site, all while respecting the heritage of the square.

The new building comprises a streamlined massing on a landlocked site between its two facades, respecting surrounding neighbours’ rights to light. The facade along St James’s Square features red bricks, reused stone dressings, and red tiles, while the second facade, on Charles II Street, uses the same masonry elements in a simpler fashion. Our reconstruction restores the traditional detailing of both while adding modern enhancements, including contemporary metalwork and enlarged entrances, and a new metallic mansard.

Interiors are inspired by the site’s history as a royal residence – home to the Duke of Norfolk in the 18th century – and illustrations of the former lavish interiors. Using a veil motif, we included pearlescent and brass materials and natural stones to create two luxurious lobby spaces. Reconfigured floor heights improve daylight and views on the floorplates, while new amenity terraces provide generous outdoor space and high-end facilities continue the hospitality focus throughout the building. The result is a sophisticated, thoughtful design befitting its world-class location in Mayfair.

Read MoreRelated
#
#
#
#
#