#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
A
Z
10 Weymouth Street
Current
  • All
  • Architecture
  • Interior design
  • Urban design
left Elephant and Castle Masterplan right Bolton Eco House list Project list
#

Bold as brass

10 Weymouth Street

  • Location London, UK
  • Status Built
  • Service Architecture
  • Sector Residential
  • Area 1,580m²/17,000ft²
  • Client Ridgeford Properties

We were asked to give Fitzrovia’s 10 Weymouth Street a striking new identity by transforming it from its previous incarnation – an unremarkable six-floor 1960s residential block – into a modern set of luxury apartments. We came up with an imaginative design to extend the rear elevation, add an extra floor and clad the exterior in two distinctive alloys of brass. In doing so, we created 12 new residences, including four new penthouses.

We had two different facades to work with, and our goal was to synchronise them while preserving an individual identity for each. At the rear, we produced a stunning brass-clad elevation with projecting balconies and perforated brass screens – an aesthetic inspired by the surrounding mews. Around the front, meanwhile, we added discreet steps to the existing structure, set back and clad in a darker alloy of the same brass. Over time, the brass will naturally evolve through oxidisation.

It’s a sensitive but bold design – a finalist in the RIBA London Awards, in fact. The building is now far more spacious and prominent, and the two distinctive facades are now complementary, not contrasting.

Read MoreRelated
#
#
Rather than demolish, we opted to extend, which allowed us to do something dramatic in a largely forgotten back street. Now when you walk down Bridford Mews, there's a bright full stop to herald the end.
Simon Bowden
Architect, Make
#

The unique appearance of the brass cladding gradually evolves over time due to the oxidisation process.

#
#
drag
#
The perforated brass screens of the balcony mirror the news facade pattern.
#
Fully opened concertina windows seamlessly link a fifth floor penthouse to its private terrace.
#

The new extension, clad in darker brass alloy, can be glimpsed from the street.

drag

Awards

  • European Copper in Architecture Awards 2011 Commendation
  • 3R: Refurb Rethink Retrofit Awards 2011 Shortlisted

Make Team

Simon Bowden, Jessica Lee, Christina Leung, Carsten Saelzer, Ken Shuttleworth, James Thomas, Roderick Tong, Jay Williams
Loading next... Bolton Eco House
#
close
View on Google Maps
plus
minus