#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
A
Z
The Big Data Institute
Current
  • All
  • Architecture
  • Interior design
  • Urban design
left One Sydney Park right Agora Budapest list Project list
#

Traditional meets technical

The Big Data Institute

  • Location Oxford, UK
  • Status Built
  • Service Architecture
  • Sector Education and research
  • Area 7,400m²/79,700ft²
  • Client The University of Oxford

The Big Data Institute (BDI) is our fourth building on the University of Oxford’s Old Road Campus. A key aspect of the brief was to create a space that unites the best of the traditional academic environment with the best of today’s commercial workplace.

Big data – and big design too. The building wraps around a spectacular 4-storey atrium, its walls curving at the front in an elegant prow, creating a new landscaped space in front of the entrance. Inside, the aesthetics of academia and science collide. Timber ribbons and a dramatic timber staircase recall the richness of Oxford’s traditional academic buildings. In contrast, white glass and metal in the main entrance, data hall and seminar rooms express its digital and scientific ambitions.

It’s the combination the university was after – striking a balance between the academic and contemporary that creates an impressive, interactive space to work. Here 550 academics, from post-doctorates to world-leading professors, can collect, store and analyse vast amounts of complex biomedical information. This new building will be instrumental to their pioneering research and medical advances.

Read MoreRelated
#
#

RIBA South Award winner 2018

"[T]his is a truly innovative building in its sustainable ventilation system; the first of its kind in UK academia. But it is also an exemplary building in the standard of working environment it achieves for the researchers within."

#
#
[This] will pioneer new advances in the analysis of medical data which can help scientists to better understand human disease and its treatment.
David Cameron
Former UK prime minister
#
#

In a Make first, we’ve pioneered a rare design in which the building sits atop a 600m underground concrete labyrinth. The air running through it is drawn from outside and will either be cooled or warmed by the concrete – which is a relatively constant 12oC – to regulate temperatures in both winter and summer.

#
#
drag
#
#
drag

Awards

  • CIBSE Awards 2018 Shortlisted
  • Civic Trust Awards 2019 Shortlisted
  • Oxford Preservation Trust Awards 2018 Winner - Contemporary Building
  • British Construction Industry Awards 2018 Shortlisted - Social Infrastructure Project of the Year
  • Building Awards 2018 Winner - Building Performance Award
  • RIBA South Awards 2018 Winner
  • Building Energy Efficiency Awards 2015 Shortlisted

Make Team

Alice Cadogan, Martina Contento, Pete Matcham, Paul Miles, Justin Nicholls, Nicholas Stamford
Loading next... Agora Budapest
#
close
View on Google Maps
plus
minus