#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
A
Z
Quai des Bergues
Current
  • All
  • Architecture
  • Interior design
  • Urban design
left Pinnacle One right Hewa Hope Children’s Hospital list Project list
#

World-class headquarters

Quai des Bergues

  • Location Geneva, Switzerland
  • Status Built
  • Services Architecture, Interior design
  • Sectors Refurbishment, Workplace
  • Area 16,300m²/175,500ft²
  • Client HSBC Private Bank (Suisse) SA

The aim for this scheme, Make’s second for HSBC Private Bank in Geneva, was to create a premier front office for the bank that fosters a transparent, friendly working environment for staff and a discreet, confidential one for clients – all within a setting that reflects HSBC’s local roots as well as its status as an international player. Along with overseeing the project’s design and delivery, we played a key role in defining its brief.

Our design involved merging seven structurally independent historic buildings to consolidate five of the bank’s offices in one location. We subtly unified the new buildings’ external appearances to preserve the integrity of their original heritage facades, and designed a new mansard-style roof to align them into a single form. Inside the new roof, we rebuilt the sixth and seventh floors to provide client space with magnificent views over Lake Geneva and the Old Town. A dramatic full-height timber and glass atrium forms the heart of the development, connecting all seven buildings and merging two existing courtyards to provide generous levels of natural light.

The result is a calm, confident workplace for 650 staff, complete with a trading floor and first-class client facilities. Our legible design has improved cross-departmental collaboration, increased levels of staff interaction and turned heads around the world. In 2014 it won Global Project of the Year at the FX International Interior Design Awards.

Read MoreRelated
#

Timber ‘blades’ in the atrium serve a decorative purpose, as well as providing privacy to the office areas.

#
We are delighted with the outcome, as we are now able to accommodate all our front office staff in one building. The premium meeting and dining facilities have greatly improved the client experience.
Helene Shaw
Head of campaigns, HSBC Private Bank
#
#
#
#

The new ground floor facades link back to the history of the building and replace fully glazed vitrines from the 1960s. The window and door elements are finely detailed and include illuminated canopies that reference the facade’s traditional character in a contemporary way.

#
#

A new full-height atrium forms the heart of the development and joins the individual buildings together, giving them a consistent identity.

#
#
#
drag

The comprehensive refurbishment has resulted in 40% of the building’s internal structure being rebuilt, to provide a spacious workplace with first-class client facilities and a trading floor.

drag

Awards

  • AJ Retrofit Awards 2015 Shortlisted - International Innovation Award
  • Lighting Design Awards 2015 Shortlisted - International Project (Interiors)
  • Building Awards 2015 Shortlisted - International Project of the Year
  • FX International Interior Design Awards 2014 Winner - Global Project of 2014
  • FX International Interior Design Awards 2014 Shortlisted - Workspace Environment
Loading next... Hewa Hope Children’s Hospital
#
close
View on Google Maps
plus
minus