Feedback

Transforming the Harrods experience

  • 16 bespoke sculptural escalators over eight floors
  • Materials, finishes and details that enhance both old and new
  • Respects and integrates the building’s rich history

This stunning escalator hall has enhanced the customer experience and reflects the original beauty of the Knightsbridge store while forming part of the new architectural heritage for Harrods.

Martin Illingworth
Director of store development, Harrods

Project Details

Location London, UK
Status Built 2013
Sectors Retail, , Interiors
Client Harrods

Our redesigned Basil Street escalator hall is a key component of the major refurbishments currently being undertaken at Harrods. We were commissioned to design 16 escalators, install a new rooflight, restore the original listed Edwardian staircase and complete a full interior fit-out of the hall. Our design enhances the unique architectural qualities of Harrods’ Grade II*-listed building while adding beautifully crafted contemporary interventions in keeping with its character.

We designed the escalators to unify the hall and introduce a sense of grandeur, using handcrafted bespoke cladding with proportions that mirror those on the stone columns on the Basil Street exterior. We also reopened the window reveals to draw in natural light, and given each landing a dedicated LED visual merchandising wall. The hall’s centrepiece is a striking chandelier designed by sculptor Dale Chihuly and formed from more than 900 individual pieces of hand-blown glass, the forms of which are unique to this space.

We worked closely with English Heritage and a Conservation Architect to ensure our additions work seamlessly with the building’s existing elements, using materials, finishes and details that enhance both old and new. The end product is a design that expertly integrates Harrods’ rich history and brand values into its built fabric, maintaining a sense of quality as well as continuity.