#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
A
Z
10 Carrington Street office tower and lobby
Current
2020
list Article list

10 Carrington Street office tower and lobby

Whilst up to 100,000 pedestrians, shoppers and passengers are expected to enter the station via George Street every day, the primary office entrance is on Carrington Street. A calmer location away from the bustle of George Street, it provides a different perspective as it faces Wynyard Park and nods to the street’s history as a prime location for large corporate headquarters in the 1920s, and to current aspirations to return the address to its former glory.

#

The office space has been let as headquarters for both Brookfield Properties Asia Pacific and the National Bank of Australia, as well as offices for Allianz and Hub Australia.

The Grade A commercial spaces have maximised flexibility and adaptability, from collaborative workspaces to trading floors. The design integrates 21st-century technology and prioritises wellbeing. Wynyard Park plays a key role in this, with views into the park and the tree canopy providing biophilic benefits. Wynyard Park acting as the front garden to the development. The entrance is marked by a double-height sculptural veranda, which echoes Sydney’s architectural heritage. Stepping inside, elements like a ribbon staircase and a Calacatta marble floor and walls, laid to simulate a continuous seam cut from the quarry, exemplify the level of quality.

The tower is sculpted to respond to the rhythm of its city block, appearing as a series of interlocking orthogonal blocks of differing scale. This contextual approach gives the building a sense of permanency and belonging. At 133m, the central and tallest block accentuates the overall height, while the other two step down to reduce the overall volume, preserve sunlight and respond to the views from the various perspectives. Stepping the blocks also creates six roof terraces offering occupants 1,700m2 of outdoor space, alongside a further 280m2 of green roof.

#
Office floorplate plan
#
Ground floor plan
 

Each glazed panel of the tower’s facade is defined by bronze-coloured anodised aluminium fins to emphasise the verticality of the scheme. The fins vary in depth to respond to different solar shading requirements on each elevation. Adjacent and incorporating Shell House, the combination of old and new breaks up the block externally into a seemingly smaller separate entities.

drag