#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
#
A
Z
Civic building and public square, Greenwich Square
Current
  • All
  • Architecture
  • Interior design
  • Urban design
left Greenwich Square Masterplan right Shopping Mall list Project list
#

A square of many sides

Civic building and public square, Greenwich Square

  • Location London, UK
  • Status Built
  • Services Architecture, Interior design, Urban design
  • Sectors Arts and culture, Residential, Sports and leisure
  • Area 28,700m²/309,000ft²
  • Client Hadley Mace

One address, many functions – that was our aim with this new civic building, part of Make’s Greenwich Square development. Built around a new 2,400m² public square, it contains a mix of residential, civic, retail and leisure spaces. We’ve distinguished between the building’s public and private functions but still tied them together under a single unified design.

The basic structure is composed of a three-sided block that combines with a standalone building opposite to wrap the square on all sides. External zinc banding unifies the outer perimeter, while a shared 7-storey profile offers secluded shelter from the neighbouring Woolwich Road. Inside is a mix of 169 family apartments atop lower-floor retail and café spaces – a vibrant community close to the ground.

Nestled in the corner of this outer perimeter is the brand-new, 4-storey Greenwich Centre, which houses a library, swimming pool, leisure facilities, council drop-in centre, NHS centre and more. Its striking facade – a glass and metal-clad reflective ‘wave’ that transforms in reaction to the conditions outside – is an alluring focal point for the local community.

With its discerning layout of shared and secluded spaces, our design delineates and unifies at the same time. In doing so, it captures the spirit of the wider development – a magnet for public activity that protects the privacy of those who live inside.

Read MoreRelated
#

Timber cladding in the 3-storey-high Greenwich Centre reception echoes the external canopy form.

#
[This is] a superb building which completes our long-term vision of delivering new, modern and more efficient services to residents.
Denise Hyland
Leader, Royal Borough of Greenwich
#
#
#

Full-size swimming pool with natural daylight in the leisure centre, which also has a learner’s pool, gym and dance studio.

#

The architectural centrepiece of the Greenwich Centre is the ‘wave’ canopy of silver-coloured aluminium planks, above the main entrance. Visible from the east and west, it announces the building and has become the signature of the entire scheme.

drag
Loading next... Shopping Mall
#
close
View on Google Maps
plus
minus