An icon for central Birmingham

  • A new vision for mixed use buildings
  • A distinctive presence in central Birmingham
  • Pivotal to the area’s revitalisation

Distinctive, contemporary and drawn from a close examination of the city’s character, The Cube has delivered its brief: it has emerged as one of Birmingham’s landmark buildings and is a magnet for commercial and social life.

Neil Edginton
Former director, Birmingham Development Company

Project Details

Location Birmingham, UK
Status Built (2010)
Sectors Hotels and resorts, Mixed use, Residential, Retail
Area 42,000m²/452,100ft²
Client Birmingham Development Company Ltd

The Cube is part of Birmingham’s high-profile canalside regeneration, and has had a dramatic impact on the city and its continued revitalisation.

The mixed use building’s geometric form and aesthetic were inspired by Birmingham’s industrial heritage, as well as the image of an ornate metal jewellery box that conceals a bright interior. Dramatic silver and bronze-coloured cladding covers the exterior – a vivid shell for the colourful spread of amenities inside. These include shops and restaurants arranged around a courtyard, and offices, apartments and a boutique hotel housed in the central cube. Crowning the building is a rooftop restaurant – Birmingham’s first – complete with a sky bar.

We took numerous steps to ensure the building’s sustainability, like tailoring the glazing of each facade to reduce solar gain – measures that have earned it a BREEAM Excellent rating. And we’ve made a big effort to knit the street-level routes into their context to ensure the building acts as a new and welcome hub for pedestrians.

The Cube has become an architectural landmark in central Birmingham since it opened in 2010, winning several awards and setting the scene for the area’s long-awaited redevelopment.